فهرست مطالب

فصلنامه مدیریت سازمان های دولتی
سال دوم شماره 1 (پیاپی 5، زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فتاح شریف زاده، امین بازیار، اختر تیرجو صفحه 7
    مقاله حاضر با هدف بررسی تاثیر فرهنگ سازمانی با مداخله اخلاق حرفه ای بر اثربخشی سازمانی در صندوق ضمانت صاردات ایران می باشد. این مقاله از نظر هدف، کاربردی، با توجه به ماهیت توصیفی، و از نظر روش پیمایشی می باشد. جامعه آماری شامل کلیه کارمندان سازمان صندوق ضمانت صادرات ایران در شهرتهران (140) نفر می باشد.برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. پرسشنامه مزبور دارای 37 سوال بسته پاسخ، دارای طیف 5 گزینه ای لیکرت بوده است. برای اعتبار سنجی این پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ استفاده گردید که نتیجه این محاسبه معادل 96 درصد حاصل گردید. و برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از فنون مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شده است. نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد که بین فرهنگ سازمانی و اخلاق حرفه ای و اثربخشی سازمان رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. نتایج این تحقیق نشان می دهد که بین فرهنگ ایدئولوژیک(به عنوان یکی از ابعاد فرهنگ سازمانی)، و اثربخشی سازمان رابطه مثبت و معنا داری وجود ندارد. فرهنگ غالب سازمان، فرهنگ سلسله مراتبی می باشد. در رابطه با اخلاق حرفه ای به عنوان متغیر تعدیل کننده، می توان بیان نمود که کلیهعوامل موثر بر اخلاق حرفه ای، بجز رعایت قوانین و استانداردهای علمی، به میزان تقریبا یکسانی رابطه فرهنگ سازمانی و اثربخشی سازمان را تعدیل، می نمایند.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، اثربخشی سازمانی، اخلاق حرفه ای، صندوق ضمانت صادرات
  • رضا واعظی، نسیم مداح شریعتی، محمدصادق آزمندیان صفحه 29
    ارزشیابی، فرایندی فراگیر و ضروری برای تمامی سازمان هاست و برای موسسات آموزش عالی، که عدالت و تعالی را هدف خود قرار داده اند، ضرورتی بیشتر دارد. در این میان ارزشیابی اساتید دانشگاه ها به عنوان یکی از اصلی ترین ارکان در این زمینه اهمیت ویژه ای دارد. اجرای یک ارزشیابی درست مستلزم انتخاب معیارهای مناسب است چون انتخاب معیارهای صحیح نتیجه ارزشیابی را معتبر می سازد. در این پژوهش به شناسایی و رتبه بندی هفت معیار ارزشیابی اساتید از دیدگاه دانشجویان پرداخته شده است. جامعه آماری دانشجویان دانشکده مدیریت و حسابداری دانشگاه علامه طباطبائی بوده اند و برای گردآوری داده ها از پرسشنامه استفاده شده است. تحلیل داده های گردآوری شده نشان داد از نظر دانشجویان معیارهای دانش و توانمندی علمی، مسئولیت پذیری، توانایی برقراری ارتباط با دانشجویان، حامی بودن نسبت به دانشجویان، قابلیت ایجاد علاقه و انگیزه، مهارتهای تدریس و عدالت در رفتار معیارهای مناسب می باشند. همچنین آزمون رتبه بندی نشان داد که در بین معیارهای مذکور معیارهای حامی بودن نسبت به دانشجویان به همراه دانش و توانمندی علمی استاد بالاترین اولویت، و معیار عدالت در رفتار پایین ترین اولویت را دارا می باشند.
    کلیدواژگان: ارزشیابی، عدالت رفتاری، انگیزه بخشی، مسئولیت پذیری، توانایی علمی
  • زهرا فروتنی، مجید ضماهنی، فریدون احمدی، امیر لعلی سرابی صفحه 45
    طراحی سازمان هولوگراف با توجه به مولفه های پنج گانه ظرفیت سازی پویا، محیط کل گرا، سرمایه انسانی کارآمد، خودمدیریتی فزاینده و ساختار هوشمندانه درصدد است تا کیفیت کل و قابلیت یادگیری را در کلیه اجزاء متبلور سازد به گونه ای که سیستم توانایی خودسازماندهی و بازآفرینی را به طور پیوسته دارا باشد. در این مقاله ابتدا عوامل اصلی سازمان هولوگراف از عمق مبانی نظری استخراج و سپس به کمک تکنیک دلفی و امتیازدهی به بیست وسه عامل مستخرج، از طریق تحلیل عاملی اکتشافی پنج مولفه جدید شناسایی و نام گذاری گردید. این مولفه ها توانست 87% از عوامل موثر بر طراحی سازمان هولوگراف را پوشش دهد. لذا با توجه به ترکیبی(کمی و کیفی) بودن متدولوژی تحقیق، جامعه آماری آن از اساتید و مدیران دانشگاه پیام نورانتخاب گردید. تحقیق حاضر از نظر ماهیت اکتشافی، از نظر هدف بنیادی کاربردی و از نظر روش توصیفی- پیمایشی می باشد. برای تایید روایی ابزار تحقیق از خبرگان امر و روش کمی جدول واریانس تبیین شده جامع استفاده گردید. پایایی ابزار نیز با ضریب آلفای کرون باخ برابر با «964/0» مورد تایید قرار گرفت. برای آزمون فرضیه ها از تحلیل عاملی تاییدی استفاده گردید. یافته های تحقیق نشان می دهد که دانشگاه پیام نور به جز مولفه ظرفیت سازی پویا در سایر مولفه ها با مدل سازمان هولوگراف سنخیت دارد و در این مورد پیشنهاد می گردد صاحبان اندیشه از مکانیسم هایی مانند یادگیری دوحلقه ای، توسعه تیم های کاری، تفکر سیستمی و هم افزایی جهت افزایش مولفه ظرفیت سازی پویا در دانشگاه پیام نور استفاده کنند.
    کلیدواژگان: سازمان هولوگراف، مدل سازی ساختاری تفسیری، خودسازماندهی، روش تحقیق ترکیبی، دانشگاه پیام نور
  • زین لعابدین رحمانی، یزدان شیرمحمدی صفحه 63
    یکی از مباحث مهم و کلیدی برای سازمان های دولتی اجرای سیاست های تدوین شده است، صنعت گردشگری بزرگترین صنعت دنیا بوده و سازمان جهانی جهانگردی هشدار داده است که بسیاری از سیاست های تدوین شده در سطح ملی به ندرت اجرایی شده است.. اجرای سیاست های گردشگری نیازمند هماهنگی و همکاری و مشارکت میان همه بازیگران است. هدف اصلی این پژوهش شناسایی، اولویت بندی و طراحی مدل بازیگران سیاست های اجرای گردشگری کشور است، که بر اجرا و یا شکست سیاست های تدوین شده اثر می گذارند. جهت مشخص نمودن بازیگران سیاست های گردشگری از روش دلفی از چهار مرحله استفاده شده است. تعداد اعضای گروه دلفی 30 نفر است. جهت اولویت بندی بازیگران سیاست های گردشگری از روش تاپسیس فازی استفاده شده است. جهت سنجش اثرگذاری هر یک از متغیرها بر اجرای سیاست های گردشگری از آزمون تحلیل عاملی در نرم افزار لیزرل بهره گرفته شده است. تعداد بازیگران اجرای سیاست های گردشگری ایران 23 ارگان و وزارت خانه است که رتبه بندی هر یک از این بازیگران مشخص شده است. جهت تعیین روایی پرسشنامه نیز از نظر خبرگان استفاده شد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که در اجرای سیاست های گردشگری، همکاری همه بازیگران شناخته شده ضروری است و در صورتی که حتی یکی از بازیگران اجرای سیاست ها گردشگری در اجرای سیاست ها همکاری نکند، سیاست های گردشگری به اجرا در نخواهد آمد.
    کلیدواژگان: سیاست های گردشگری، اجرای سیاست های گردشگری، بازیگران سیاست های گردشگری
  • علی اکبر احمدی، حسن درویش، محمد جواد سبحانی فر، حامد فاضلی کبریا صفحه 83
    یکی از موضوعاتی که امروزه در حوزه مدیریت، خصوصا مدیریت منابع انسانی بصورت چشمگیری بکار گرفته می شود، مفهوم شایستگی و شایسته سالاری می باشد. در واقع همان گونه که وی.ای.کامپرفرم مطرح می کند، مدلهای شایستگی می تواند به عنوان شیوه ای برای یکپارچه کردن اقدامهای مختلف منابع انسانی به کار رود. این بدین معناست که می توان هر یک از زیر سیستم های مدیریت منابع انسانی را بر اساس شایستگی طراحی کرد و در واقع شایستگی، هسته مرکزی تمامی فعالیت های منابع انسانی سازمان است. این شایستگی موجب به وجود آمدن پارادایمی در ادبیات مدیریت منابع انسانی شده، که به مدیریت منابع انسانی مبتنی بر شایستگی معروف است. در این پژوهش با توجه به پرسش اساسی آن «مدل مفهومی شایستگی منابع انسانی در نهج البلاغه کدام است؟» سعی می شود با مطالعه دقیق و جامع کتاب شریف نهج البلاغه با استفاده از تکنیک روش تحقیق کیفی تحلیل مضمون و روش تحقیق کمی مدلسازی ساختاری تفسیری و تکمیل پرسش نامه توسط 40 تن از نخبگان و متخصصان حوزه مدیریت و نهج البلاغه، ضمن استخراج 332 کد از متن نهج البلاغه، چهل و هشت مضمون پایه و شش مضمون سازمان دهنده با عناوین(خدا مجوری، عدالت محوری، معرفت، درایت، قوت و سلامت)، شایستگی های منابع انسانی مدل سازی شود و همچنین در نهایت در راستای تست مدل، مولفه های نیروی انسانی دانشگاه امام صادق(ع) با مولفه های شایستگی منابع انسانی استخراج شده سنخیت سنجی و مدل رادار آن ارائه شود.
    کلیدواژگان: شایستگی، منابع انسانی، نهج البلاغه، تحلیل مضمون، مدل سازی ساختاری تفسیری
  • حسن بودلایی، علیرضا قزل، داوود فیروز، سید محمد موسوی صفحه 105
    در جهان متلاطم امروز آن چه که می تواند حیات بالنده و روبه رشد سازمان های دولتی و حکومتها را تضمین نماید، وجود نظام مدیریتی مقتدر و کارآمد است. برای داشتن نظام مدیریتی موثر و کارآمد نیز بایستی مدیرانی بهره ور و شایسته تربیت نمود. تربیت و پرورش مدیران نیز به چارچوبی جامع و کامل نیاز دارد تا با انتخاب و پرورش صحیح و اثربخش مدیران به اهداف و استراتژی های سازمان جامه عمل بپوشاند. از طرفی باتوجه به آثار مثبت مدیریت بهره وری نیروی انسانی در بخش دولتی، ضرورت توجه به عوامل موثر بر بهبود بهره وری منابع انسانی به خصوص بهره وری مدیران و حرفه ای ها به عنوان موثرترین افراد درسازمان های دولتی اجتناب ناپذیراست. در همین راستا، این تحقیق زمینه ای برای تاکید بر بهره وری حرفه ای ها و مدیران فراهم می آورد و در باب دشواری هایی که حرفه ای ها در مدیریت سازمان های دولتی با آن مواجه اند، بحث می کند. همچنین این مقاله یک نمای کلی از هفت عامل اساسی موثر بر بهره وری حرفه ای ها و چگونگی ارتباط آن ها با هم ترسیم می کند. در پایان به بررسی نحوه بهبود هدف مداری و انگیزش حرفه ای ها برای پشتیبانی از ماموریت سازمان اشاره می شود.
    کلیدواژگان: بهره وری، حرفه ای ها، مدیران، هدف مداری، انگیزش، سازمان های دولتی
  • علیرضا موغلی، طاهره فیضی، امیرحسین امیرخانی، مصطفی لطفی جلال آبادی صفحه 118
    هدف این تحقیق، شناسایی عوامل اثرگذار بر هویت یابی سازمانی است که پس از شناسایی در سه دسته عوامل منابع انسانی، وجهه سازمان و فرهنگ هویت ساز خلاصه شده و با روش تحقیق پیمایش، به وسیله یک پرسشنامه توصیفی، اثر زمینه منابع انسانی به عنوان متغیر مستقل و فرهنگ هویت ساز و وجهه سازمان به عنوان متغیرهای میانجی بر هویت یابی سازمانی به عنوان متغیر وابسته آزمون شده است. تناسب مدل مفهومی تحقیق از طریق فن تحلیل عاملی با استفاده از نرم افزار لیزرل بررسی شده است. یافته های تحقیق شامل عوامل موثر بر هویت یابی سازمانی بر اساس ارزش های فرهنگ بومی و متغیرهای دانشگاه پیام نور است که به صورت 10 فرضیه اصلی برای بیان روابط مستقیم و غیر مستقیم میان عوامل مذکور با هویت یابی سازمانی سازماندهی و در نهایت، همه فرضیات اصلی و تعداد 32 فرضیه جزیی به تایید رسیده است. بر اساس میزان تاثیر به ترتیب فرهنگ هویت ساز، عوامل منابع انسانی، وجهه سازمان اولویت بندی شده اند. در ضمن، اثر واسطه ای فرهنگ هویت ساز و وجهه سازمان قوی ارزیابی شده است. اهم پیشنهادهای تحقیق بر مبنای همین اثرات ارائه و به محققان بعدی نیز بررسی مدل در سایر سازمان ها برای تبدیل شدن آن به یک مدل عمومی توصیه شده است.
    کلیدواژگان: هویت یابی سازمانی، فرهنگ سازمانی، مدیریت منابع انسانی، وجهه سازمان
|
  • Page 7
    The present study aims at investigating the effect of organizational culture with the interference of professional ethics on the organizational efficacy in the guaranti cash of saderat of Iran. This study is practical regarding to its aim, descriptive to its nature and type and Survey regarding to its procedure. the statistics society include all the clerks of guaranti cash of Saderat of Iran in Tehran city(140 people).some desired questioners were used for collecting data. The questioners consist of 37 closed questions and answers and they consist 5-item questions of Likert scale. Using of Alpha cronbach quotient for validation measurement of these questionares was put into practice and the result was 96 percent. structural equation modeling was used in order to analyses the information. The results of this study show that there is a positive relationship between organizational culture, professional ethics and organizational efficacy. the results also show that there isn’t any direct relationship between ideology culture (as one of the organizational culture) and organizational efficacy. Organizational dominated culture is a hierarchical culture. For professional ethics as a mediator variable, it can be said that all the effective factors on professional ethics, except obeying rules and scientific standards, equally mediate between organizational culture and organizational efficacy.
    Keywords: Organizational Culture, professional ethics, Organizational efficacy
  • Page 29
    Evaluation is a comprehensive and necessary process for all organizations, and for higher education institutions which seeking excellence and justice, it has more necessity. In this context, evaluation of universities educators as one of the most essential items, has special importance. Implementation of a right evaluation entails selecting appropriate criterions, because selecting correct criterions validates evaluation results. This study pays attention to identifying and ranking seven criterions for professor’s evaluation from the students view. Statistical population includes the students of management and accounting faculty of Allameh Tabataba’i university. Questionnaire was used for collecting data. Analyzing the collected data showed that scientific knowledge and ability, responsibility, communication ability with students, students supporting, capacity to make interest and motivation, teaching skills, and justice in behavior are appropriate criterions from students view. Also, statistical ranking test shows, among the above criterions, the students supporting along with the professor's scientific knowledge and ability criterions, have the highest priority while the justice in behavior has the lowest priority.
    Keywords: Evaluation, justice, motivate, responsibility, scientific ability
  • Page 45
    Designing the holographic organization regarding the fivefold component as dynamic capacity building, holistic environment, efficient human capital, increased self-managing, and smart structure aims at crystallizing the entire quality and learning ability in each single part with the intention that the system frequently involves the ability of regenerating and self-organizing. In current article, first of all, the main factors of holographic organization from the depth of the theoretical principals were derivated. Then using the Delphi technique and scoring 23 detected factors via exploratory factor analysis, 5 new components were identified and labeled. These components could cover 87.056 % of functional factors used in designing holographic organization. Because the process of current thesis is synthetic (quantitative and qualitative), the statistical population were selected among the PNU's professors and administrators. This article is exploratory naturelly and fundamental – applied aimlly and descriptive – survey to the methodology. To confirm the validity of research tool was used experts and Total Variance Explained table. The Reliability of the tool through Cronbach Alpha Coefficient set as 0.964 was confirmed. To examine the hypotheses, confirmed factor analysis was applied. The results of study show that PNU has a congruity with all components of holographic organization with the exception of dynamic capacity building component. It is suggested android owners use the mechanism in PNU as double learning, development of team working, systems thinking synergies.
    Keywords: holographic organization, interpretive structural modeling (ISM), self, organizing, synthetic research method, Payam, e, Nur University (PNU)
  • Page 63
    One of the key issues for public organizations, is implement of policies are formulated. The travel and tourism industry is one of the largest industries in the whole of the world. The WTO has warned that many plans and policy for tourism have been prepared at the national level but are rarely implemented as intended, often because they are too sophisticated, lack of budgetary or disconnected and conflict among the tourism actors. Moreover, tourism policy implementation needs coordination, cooperation, participation of all actors. The main propose of this article was to bring to light the actors that contribute to the success or failure in translating policy into practice, and how those actors influence such processes. The research questions that this study followed are: how actors may enable or constrain the effective implementation of policies? This article tries to identify the different role of tourism actor and prioritize them. Although to identify tourism actor’s four rounds of Delphi method has been used, Delphi group members were 30 and to ranking of these actors fuzzy Topsis method has been used and for determine impact of each actor, factor analysis through LISREL software has been used. Random sampling method was used and sampling formula is Cochran. The sample number is 252 and for reliability of questionnaire Cronbach's alpha was 0/91.Results from this study showed that 23 actors are involved in tourism policy implementation in Iran. And without collaboration these actors the failure in tourism policy implementation is inevitable.
  • Page 83
    One of the issues today in the field of management, particularly human resource management is significant applied is concept of competence and meritocracy. In fact, as Vy.ay.kamprfrm puts it, competency models can be used as a way to integrate various human resource acts. its means that it can be each of the following human resource management subsystems are designed on the basis of merit and competence is in the core of all human resources activities of the organization. This led to the creation of competence paradigm in human resource management literature has been known to human resource management based on competency. In this study, considering the fundamental question "What is the conceptual competence of human resources Nahj-Al-Balaghe?” try it a detailed and comprehensive study of the book Nahj-al-balagheh and using the techniques of content analysis of qualitative research and quantitative research methods, interpretive structural modeling(ISM) and complete the questionnaire by 40 scholars and experts in the field of management and Nahj-Al-balaghe and extract the 332 code from the Nahj-al-balagheh, forty-eight Basic Themes and six theme- Organizing by topics (God, justice, knowledge, wisdom, strength and health) was modeling Competencies human resources and eventually tried in the case, the staffing component of the University of Imam Sadeq (AS) is compatible with the human resources component of competence and the model radar is presented.
    Keywords: competence, human resources, Nahj, al, balagheh, content analysis, interpretive structural modeling
  • Page 105
    In such a messy world, the only thing that can guarantee the growth and authenticity of state organizations and the government itself is having a powerful and effective management system. Also, in order to achieve such a system, trained executives must be singled out and put in charge. Teaching and educating such executives requires a comprehensive schedule to prepare them for realizing the purposes and the strategies of the organization. Considering the positive effects and the improvement of efficiency of the workforce in state organizations, it is inevitable to pay attention to the factors which affect the improvement of efficiency in human resources of the organization and especially in executives and experts as the most effective people in the organization. So in this regard, the present paper tries to make up the basis for the emergence of a set of reasons for emphasizing on the efficiency of the experts and the executives as well as discussing the problems such people might face in a state organization. Also in this paper an overview of seven main factors which affect the effectiveness of the experts and the way they interact is presented. At the end of the study, experts’ purpose and motivation for supporting the organizational goals is discussed.
    Keywords: Efficiency, Experts, Executives, Goal, oriented, Motivation, Governmental Organizations